Waarom werken bij Saxum? Design Lead Edwin vertelt

decoration

26 augustus 2020

Design

Waarom werken bij Saxum? Design Lead Edwin vertelt

intro image
door Edwin Niejenhuis // Design Lead

“Hoi Edwin, interessant LinkedIn-profiel heb je! Zullen we binnenkort eens een kop koffie drinken?” Een bericht vanuit Saxum kwam in 2014 precies op het juiste moment mijn inbox binnen. Ik was op zoek naar een nieuwe baan als UX Designer en stond op het punt om van Assen naar de Randstad te verhuizen. Hier had ik dus wel oren naar. Eerlijk gezegd wist ik niet precies wat Saxum deed, alleen dat het om detachering ging. Toen had ik nog geen flauw idee wat dat inhield. Toevallig had ik al een sollicitatiegesprek staan met een startup in Amsterdam, dus ik gaf Saxum het voordeel van de twijfel en pakte dit gesprek ook mee.

De eerste kennismaking

Een aantal dagen later stond ik voor de voordeur van een statig kantoortje in Amsterdam-Zuid. Edwin Knip, de oprichter van Saxum, deed in pak de deur open en tijdens het gesprek zat ik aan een groot, bruin bureau. We hadden het kort over mijn ervaring als UX’er, over Saxum en de projecten. Daarna draaide het gesprek vrij snel naar festivals in Amsterdam en toffe DJ’s. Ik merkte dat het enthousiasme van Edwin aanstekelijk werkte en zijn bevlogenheid sprak me erg aan. Er volgde een tweede gesprek en voordat ik het wist had ik mijn contract ondertekend en kwam ik in dienst.

Van kleine tot grote projecten en daar tussenin

Na een reeks kleine projecten, startte ik bij TomTom. Zo’n groot, internationaal bedrijf was ik nog niet gewend en vond ik best spannend. Ondanks dat mijn expertise meer op UX vlak lag, heb ik eerst aan het visual design van ingebouwde navigatiesystemen gewerkt. Voor merken als Fiat, Jeep, Ferrari en Maserati. Ik heb alles aangepakt wat ik tegenkwam, maar ook laten zien wat ik naast visual design nog meer kon.

Uiteindelijk heb ik samen met een collega een slim interaction design opgezet voor het snel en veilig bedienen van je navigatiesysteem met enkel de knoppen op je stuur. Als vertegenwoordiger van het team mocht ik ons design toelichten aan het development team in Taiwan. Dat voelde echt als de kroon op mijn werk! Het bewees voor mij dat je met de juiste toewijding ook als externe veel impact kan maken in een organisatie.

Sta open voor nieuwe omgevingen, want buiten je comfortzone liggen de kansen.

decoration

De kruiwagen voor jouw carrière

Saxum kan jou naar allerlei opdrachtgevers brengen, maar uiteindelijk bepaal je zelf wat je uit je opdracht haalt. Dat kan heel veel zijn, als je jezelf proactief opstelt en kansen pakt. Sta open voor nieuwe omgevingen, want buiten je comfortzone liggen de kansen. Zo heb ik als UX’er ook een keer een VR experience neergezet. Dat had ik nog nooit gedaan, maar tijdens mijn intake heb ik laten zien wat ik wél kon. Ik had me verdiept in wat de klant zocht en gekeken hoe ik daarin kon aansluiten. Samen met een team heb ik toen een heel project voor Skoda gedaan. Onderschat jezelf niet en vertrouw op wat je kan. Dat doet Saxum ook.

Sfeer proeven bij een interim agency

Al snel werd het statige kantoortje in Amsterdam ingewisseld voor een gezellige homebase. Het zuidas sfeertje, de pakken en snelle praatjes maakten plaats voor sneakers, een hip ingericht kantoor en feestjes met collega’s. De persoonlijke aandacht is altijd gebleven, ondanks de groei. Elke unit heeft zijn aanspreekpunt, er wordt veel georganiseerd, we doen veel samen en je komt regelmatig terug op kantoor. Die agency cultuur, waar veel designers aan gewend zijn, hebben we naar de detacheringswereld getrokken: een interim agency. We zijn collega’s van elkaar, vormen een hechte community en ‘toevallig’ werken we allemaal op locatie bij de klant.

Het Saxum team staat voor je klaar

Inmiddels ben ik van UX Designer uitgegroeid tot Design Lead bij Saxum. Samen met zo’n twintig design collega’s vormen we een hecht team. Ook tijdens corona blijven we veel met elkaar in contact. De wekelijkse vrijdagmiddagborrel hebben we vervangen voor een virtuele ‘design rondo’, we organiseren regelmatig een online pubquiz of bingo en spreken elkaar bijna dagelijks op Slack. Slaat de corona blues bij iemand toe? Als Design Lead probeer ik altijd klaar te staan voor een goed gesprek of coaching, maar geef ik ook veel ruimte voor eigen initiatief. Het is echt een wisselwerking.

Wat ik het leukste vind aan mijn werk? Dat staat eigenlijk parallel met mijn werk als UX’er: mensen verder helpen. Vroeger waren dat de gebruikers van een website of applicatie, nu zijn dat de collega’s in mijn team. Ik vind het echt gaaf om iedereen te zien ontwikkelen en zo samen Saxum op de kaart te zetten.

Ook als designer aan de slag bij Saxum?

Goed nieuws! Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's om ons design team te versterken.

Bekijk vacatures